Overgewicht

06 november 2009 | eten & drinken

 Zelf volg ik nooit een dieet. Nooit gedaan ook, want nergens voor nodig. Maar één van mijn katten nadert de 6 kilo. Dat is niet de bedoeling. Dus is hij nu op dieet.


Kater met overgewicht

Voorheen kregen mijn katten ’s ochtends een bakje met brokjes. Daar moesten ze het de rest van de dag mee doen. Pibe stortte zich er elke dag vol overgave op, Poike at er af en toe een paar. Het gevolg: Poike is een klein, rank katje, Pibe een forse kater met overgewicht.


Hobby’s

Hoe dat komt? Mijn katten hebben geen tuin om in rond te rennen of in bomen te klimmen. En verder heeft het te maken met hobby’s. Pibe houdt erg van eten. Zolang er eten is kun je het aan hem overlaten om het op te maken. Hij heeft nog meer hobby’s, maar die vergen bijna allemaal weinig inspanning. Wat Pibe heel graag doet is snuffelen aan schoenen. Zijn favoriet is een paar sneakers. Het liefst ligt hij er bovenop en steekt z’n neus erin als ze net gedragen zijn.


Muizen vangen

Een andere hobby is ‘muizen vangen’. Daar is ‘ie heel goed in. Hij weet een door de lucht vliegende speelgoedmuis in z’n bek of tussen z’n poten te vangen. Een hele prestatie. Wat nog knapper is is dat hij soms echte muizen vangt. Op het balkon nota bene! Dat vinden allebei de katten geweldig. Het zorgt voor grote opwinding.


Planten water geven

Poike is veel actiever. Ze is motorisch wat handiger. Ze loopt graag over de rand van het balkon heen en weer of maakt een uitstapje naar het balkon van de buren. Wat ze ook geweldig vindt: planten water geven. Als ik dat doe komt ze aangerend en gaat ze er met haar neus bovenop (of in) staan.


Dieet

Sinds anderhalve week is Pibe op dieet. Het is een hele logistieke operatie. De brokjes blijven nu niet meer de hele dag staan. ’s Ochtends eet Pibe dieetbrokjes in de woonkamer. Poike krijgt gewone brokjes in de keuken. Als ze genoeg hebben zet ik de brokjes weg tot ’s avonds. Voor Pibe werkt dat prima. Die eet ’s ochtends flink. En hem hoor je verder niet meer. Bij Poike werkt dat anders. Na een paar uur krijgt ze weer honger en dat laat ze heel duidelijk merken. Het lukt haar nog niet zo goed om aan het nieuwe systeem te wennen. Ze krijgt soms toch overdag stiekem wat brokjes. En dan aan het eind van de dag weer. Gek genoeg lijkt Pibe ’s avonds geen honger te hebben. ‘Ik heb zeker al gegeten’, lijkt hij te denken. Met dat afvallen komt het wel goed.
Laat een reactie achter