Thrillers

22 december 2009 | boeken

 

Mijn ervaring met thrillers begon in Zuid-Amerika. Als kind had ik weliswaar het hele oeuvre van Agatha Christie gelezen, maar daar bleef het lang bij. Op school en tijdens mijn letterenstudie las ik meestal romans (voor studie en/of plezier).

 

Ruilsysteem

In 1999 ging ik 3 maanden naar Zuid-Amerika (Chili, Bolivia en Peru). Er gingen een paar boeken in de rugzak mee. Daarna was ik aangewezen op het ruilsysteem in de goedkope hotels waar ik verbleef. Een geweldig systeem overigens. Boeken gingen het hele land door: de Nederlandse eigenaar van een bed&breakfast in Lima kreeg met mij een dik boek terug, dat met vorige gasten meegegaan was naar Cusco! Maar het systeem had ook een nadeel: de keus was beperkt. Soms was het behelpen met een detective of thriller.

 

Indruk

Het laatste boek dat ik las op die reis, in het vliegtuig op weg naar huis, maakte indruk: Smylla’s sense of snow van Peter Høeg. Later las ik een paar medische thrillers van Robin Cook. Best goed. Indrukwekkend was Vector, over het verspreiden van antrax. Het verscheen vóór er daadwerkelijk dat soort aanslagen gepleegd werden! Een tijdje later kreeg ik via een klus die ik deed, stapels spannende boeken. David Baldacci bijvoorbeeld. Heerlijk vermaak. Boeken die leuk waren om te lezen en die ik daarna weggaf. Want dat vind ik een nadeel aan spannende boeken: als je de plot kent is de lol er af. Herlezen is er niet bij.

 

Favorieten

Laat de kinderen tot mij komen

Inmiddels zijn thrillers mijn favoriete vakantielectuur. Na Nicci French (laatst verschenen boeken allemaal gemist), Saskia Noort (leest best lekker weg, maar mis je verder niks aan) en Esther Verhoeff (benieuwd naar het volgende boek) begon ik aan Michael Connelly. Inmiddels heb ik detective Harry Bosch aardig leren kennen. Een vaste hoofdpersoon geeft spannende boeken extra charme: je weet bijvoorbeeld waar hij woont en wat zijn (slechte) gewoontes zijn. Uiteraard ben ik afgelopen zomer ook bezweken voor de boeken van Stieg Larsson. In een paar weken las ik de 3 delen van de Millennium-trilogie uit. Ge-wel-dig! Erg spannend. En erg leuk om als lezer zelf mee te denken over hoe het zit.

 

Aanrader

Vorige week las ik mijn meest recente spannende boek, alweer uit Scandinavië. Dit maal van een Noors auteur: Kjetil Try. Hij schreef met Laat de kinderen tot mij komen een spannend boek over een seriemoordenaar. Echt de moeite waard! Het is er nu de tijd voor om met een dik, spannend boek op de bank te kruipen (of bij de open haard, als je die hebt). Bijvoorbeeld met Kjetil Try.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Laat een reactie achter