Winter!

19 februari 2010 | buiten

Zo legendarisch als de winter van 1963 zal deze winter niet worden. Maar spectaculair is ‘ie: de winter van 2010. Ik hou van de winter, omdat het zin heeft dat het koud is. Als het meezit kun je schaatsen. Bovendien is het op knisperende vorstdagen heerlijk om buiten te zijn. En de sneeuw geeft prachtige plaatjes.

IMG_8961_2

Twijfels

In het begin van deze winter was het al bijzonder om überhaupt te kunnen schaatsen. Terwijl dat vorig jaar ook al kon. Twee jaar achter elkaar! Ongekend! Het duurde wel lang voordat ik zelf eens ging schaatsen. Vanuit de stad is het niet altijd duidelijk dat er geschaatst kan worden en waar dan. Dat het water hier in de buurt niet dicht lag gaf weinig vertrouwen. Bovendien leek de kwaliteit van het ijs me ook niet zo best met al die sneeuw. Onterecht: die twijfels.


Ankeveen

Eerst naar Ankeveen. Het ijs was glad. En deels sneeuwvrij, met dank aan de ijsvereniging. Na een paar dagen schaatsen begon het wat te dooien. En daarna keerden dezelfde twijfels terug: kan het wel, waar dan en hoe is de kwaliteit van het ijs?


Tienhovense plassenIMG_0364

Vorige week ben ik eindelijk weer eens geweest. Eerst onder idyllische omstandigheden op de Tienhovense plassen. Zonnig en windstil. Minder idyllisch was dat twee snelle jongens net voor onze komst tot aan hun nek door het ijs gezakt waren. Brrr! Gelukkig was de geveegde baan wel prima en prachtig. Met verrassende extra’s, trouwens…


IMG_0376_2Gouwzee

De dag erna: de Gouwzee. Vorig jaar had ik er ook al even opgestaan. Maar dit jaar: een rondje Gouwzee. Super! Opgestapt op een strandje bij Monnickendam. Daarna naar Marken en via Volendam (met uitzicht op kruiend ijs) weer terug. Het viel enorm mee met scheuren en wakken (in ieder geval vroeg op de dag). Het ijs was spiegelglad! Geweldig! Van mij mag de winter nog wel even duren. Ik wil graag op herhaling.


Laat een reactie achter