Hardhattour

09 april 2010 | cultuur

IMG_9135_2Een week na Rome was ik toerist in eigen stad. Het Rijksmuseum mag dan dicht zijn (op een verzameling meesterwerken na), je kan er wel in. Door je aan te melden voor een hardhattour. Hardhat? Ja, je moet een helm op, veiligheidsschoenen aan en een hesje. Maar als dat allemaal geregeld is mag je het Rijks in. De bouwplaats die het Rijks nu is, welteverstaan.


Moeilijk te herkennen

Rondkijken op de bouwplaats is geweldig! Er heerst een bijna serene sfeer. Met bouwvakkers die precies weten wat ze moeten doen. En daar tussendoor loopt dan een groep pottenkijkers rond, onder leiding van een gids. Een gids die superveel weet. Je ziet het gebouw letterlijk en figuurlijk anders. Het is moeilijk om bekende plaatsen te herkennen. Dat lukt alleen bij de kassa en waar de Nachtwacht hing (want daar hangt een replica). En natuurlijk bij de fietstunnel; nu nog een enorme bouwput, met lichtbakken, kabels en machines.


Alleen voor ingewijden

Wat het zo leuk maakt: allerlei prachtige decoraties zijn blootgelegd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bibliotheek. Nog niet helemaal klaar, maar de boekenkasten zijn weer in originele staat. Straks zijn ze misschien niet meer te zien. Maar nu nog wel, als je bij dat kleine groepje ingewijden hoort dat mee mag met de tour.


Elke keer andersIMG_9133

De hardhattour is elke keer anders. Elke dag vordert het werk. En je mag natuurlijk niet steeds overal komen. Dus voorlopig blijft het leuk om te doen. En het kan nog een hele tijd, nu de verbouwing zo is uitgelopen.


Laat een reactie achter