Koningskerk

11 september 2012 | cultuur

In de Watersgraafsmeer blijkt een kerk te staan (Koningskerk) die mede ontworpen is door mijn oudoom Cees (Cornelis Trappenburg (1892-1978)). Ik herinner me weinig van hem behalve dat het een imposante man was (wat iedereen was voor mij als klein meisje) en dat hij met zijn vrouw in een prachtig jaren-dertighuis in Hilversum woonde (aan de Diependaalselaan om precies te zijn).


Villa’s en winkelwoonhuizen

KoningskerkIk had me nog nooit in zijn werk verdiept. Oom Cees blijkt vooral in Hilversum een aantal villa’s en ‘winkelwoonhuizen’ te hebben ontworpen, waarvan een deel nog steeds bestaat. Veel baksteen en strakke lijnen. Ook twee kerken: de Pnielkerk (1959) en de Ontmoetingskerk (1960), beide met de klokkentoren los van het hoofdgebouw.


Modernistisch

De van oorsprong gereformeerde Koningskerk (1955) kende ik ook niet. Ik kom niet zo vaak in de Watergraafsmeer en was nooit eerder in de Van ’t Hofflaan. De Koningskerk is een rechthoekige doos met de klokkentoren apart. Van buiten niet van een adembenemende schoonheid. De stijl is modernistisch (Le Corbusier!) vond ik op internet:


  • het functionele heeft voorrang op de vorm
  • sobere, geometrische basisvormen
  • gebruik van moderne materialen zoals gewapend beton


glas-in-loodDe charme van de Koningskerk zit aan de binnenkant. Een grote, hoge, lichte ruimte, waar het strakke orgel perfect in past. In het glas-in-lood zijn voorstellingen uit Openbaringen te herkennen, voor wie het weet. Anders zie je een wand met veelkleurige abstracte vormen, ook niet slecht.


Nog steeds in gebruik

De kerk is nog steeds in gebruik, nu bij de Evangelische Broedergemeenschap. Bezoeken zit er dus niet in, behalve in het Open Monumentenweekend.


Laat een reactie achter