Boekrecensie

Voor Kruispunt Radio (RKK) schreef ik sinds eind 2009 ongeveer elke maand een boekrecensie. Schreef, want bezuinigingen… Op 6 februari 2014 verscheen de laatste, over De slager van Klein Birma van Håkan Nesser.


Hakan NesserIn het nieuwste boek van Håkan Nesser, De slager van Klein Birma, legt inspecteur Gunnar Barbarotti het verband tussen een cold case  waar hij aan werkt, en een meer dan 20 jaar oude moordzaak die zich afspeelde op de boerderij Klein Birma.


Inspecteur Barbarotti

In zijn privéleven krijgt inspecteur Gunnar Barbarotti (52) te maken met een groot drama. Zijn vriendin Marianne (47) overlijdt, niet geheel onverwacht, aan een aneurysma. Barbarotti moet verder met hun 5 bijna volwassen kinderen. Op zijn werk krijgt hij een cold case toegeschoven waar hij in z’n eentje aan kan werken, een 5 jaar oude vermissingszaak.


Onze Lieve Heer

Barbarotti die het moeilijk heeft met het verlies van Marianne, zoekt steun bij zijn geloof. God, of Onze Lieve Heer zoals hij hem noemt, is voor hem niet een afstandelijke, hogere instantie, maar gewoon iemand met wie je kunt praten. Na Mariannes dood kost het hem moeite om in gesprek te gaan met Onze Lieve Heer, hoewel hij daar wel behoefte aan heeft: (…) ‘hij wist dat het aan hem lag, maar ook dat God een gentleman was die alle tijd van de wereld had.’ Hij wacht op een teken van hogerhand.


De slager van Klein Birma

Voor de vermissingszaak waar Barbarotti aan werkt, duikt hij in een oude moordzaak, waarvan de dader bekend staat als ‘de slager van Klein Birma’. Die slager, dat is Ellen Bjarnebo. Zij woonde met haar brute echtgenoot en zoon op de boerderij Klein Birma. Ellen sloeg haar man met een voorhamer de hersens in en sneed zijn lijk vakkundig in stukken om het te verbergen, wat haar die plastische bijnaam opleverde.


Offers

Ellen Bjarnebo is goed in offers brengen en daar gaat ze heel ver in. Eerst offert ze zich jaren op in haar slechte huwelijk. Vervolgens doet ze dat voor haar zoon Billy, om hem een toekomst te geven. Als je onmenselijke offers hebt gebracht en daarmee zwaar gestraft bent, is het dan gerechtvaardigd om voor eigen rechter te spelen? Die vraag werpt Nesser op met De slager van Klein Birma.


Gewone mensen

Inspecteur Barbarotti is een gewone, sympathieke man, met een normaal gezinsleven. Geen loner die buiten de maatschappij staat, zoals zo vaak in het misdaadgenre, maar iemand met een herkenbaar leven. Ook de belangrijkste verdachte is vrij normaal en niet eens onsympathiek, wat het werk van Barbarotti lastig maakt. Hij vindt het veel gemakkelijker om onaangename mensen te ondervragen.


Gewone mensentaal

Nesser schrijft in gewone mensentaal, over Ellen: ‘Het is helemaal niet moeilijk om iemand te doden, denkt ze. Meer dan wat goed keukengerei heb je niet nodig.’ De slager van Klein Birma is daardoor heel prettig leesbaar. Bovendien heeft Nesser het boek zo opgezet dat je voortdurend door wilt lezen om te weten te komen wat het verband tussen vermissing en moordzaak is. Goed gedaan.


Håkan Nesser

Håkan Nesser (1950) is een succesvol Zweeds misdaadauteur. De slager van Klein Birma is het laatste boek van een serie met inspecteur Barbarotti in de hoofdrol. De 5 delen zijn goed afzonderlijk te lezen. Van Nessers boeken zijn er veel in het Nederlands vertaald, onder andere zijn serie over commissaris Van Veeteren.